keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Kasvihuoneen rakennus, osa 2

Nyt kun puutarhassa ei ole vielä mitään kuvattavaa, voisin jatkaa kertomalla kasvihuoneprojektin etenemisestä. Täältä löytyy suunnitelmia ja täältä kasvihuoneen paikasta ja kuopan kaivuusta. Kasvihuoneen rakennus jatkuu tänä kesänä kolmatta vuotta, mutta tosiaan tässä välissä on tullut
pyöräytettyä vauva, joten siinäpä hyvä tekosyy :D

Siellä työmaa kangastelee pellon laidalla viime keväänä, mutta enpäs paljasta vielä enempää!

Kesänä 2015 kaivoin kuopan, keväällä 2016 piirsin piirustukset kasvihuoneesta, kesällä 2016 tehtiin perustukset, sokkeli ja runko. Tänä keväänä on ollut vanhojen ikkunanpokien kunnostusta, ja ensi kesänä kasvihuone saa vihdoin lasit ja toivottavasti myös lattian.

Piirustukset tein vanhanaikaiseen tyyliin leivinpaperille (en löytänyt siihen hätään tarpeeksi isoa paperia) lyijykynällä ja pitkällä viivottimella. Olen ollut suorastaan hassun ylpeä siitä, että osasin tehdä piirustukset itse! Meidän luottokirvesmies hieman viilasi piirustuksia ja ne muuttuivat jonkin verran matkan varrella. Kuitenkin onnistuin piirtämään järkevät piirustukset 17:lle vanhalle rintamamiestalon lasipokalle. Ja rajoituksella, että kasvihuoneen täytyy olla piirun verran alle 10 neliötä. Ja olla ainakin jonkin verran viktoriaanisen kasvihuoneen näköinen, kuitenkin niin, että se sopii rintamamiestalon pihaan. Ja huvimajamainen. Ei ollut helppoa!

Leivinpaperi on muuten äärimmäisen vaikea kuvattava, se heijastelee valoa ja näyttää suttuiselta. Toivottavasti näistä saa kuitenkin jotakin selvää!

Etuosa, ovi, oven molemmin puolin kaksi vanhaa lasia, joiden keskelle tulee lista antamaan vaikutelmaa kahdesta ikkunasta yhtenäisen ulkonäön vuoksi. Yläosaan tulee erikseen teetettyä lasia. Kuvassa näkyy myös tärkeä työkalu, nimittäin hyvä viivotin oli tässä aivan välttämätön!

Yläosan rakennetta vielä tarkemmin, kattotuolille merkitty tukipalkki oikeassa yläkulmassa.

Takaosa, jossa yhteensä seitsemän kerrosta tiiltä. Ikkunat teetetään näihin kaikkiin kohtiin, ylös tulee yksi seinäluukku automaattisella avaajalla. Tarpeen mukaan sellainen tulee myös etuosaan, mutta kokeillaan nyt ensin yhdellä.
Sivulla kuusi vanhaa ikkunaa, joiden välissä 5 cm tukipuut. Turpoamisen varalta varattu aina 3 mm jokaiseen väliin ylimääräistä tilaa. Tilaa varattu myös sen vuoksi, että sivuille tulee yhteensä 4 aukeavaa ikkunaa automaattisella avaajalla. Katsotaan miten toimii käytännössä!
Sokkelin rakennetta vasemmassa yläreunassa, valettu antura n. 10 cm, n. 20 cm paksu lekaharkko maan alla, 10 cm lekaharkko sen päällä ja tähän vielä n. 13 cm levyinen käsinlyöty vanha tiili koristeeksi. Laskelmia tiilistä ja niiden riittävyydestä.

Pahoittelen tosiaan kuvien suttuisuutta, mutta tuollaista karkeaa runkoa näistä saa kyllä selville.

Ensi viikonloppuna minulla onkin jännät paikat, nimittäin vuokralaiseksi meille tulee Speedheater! Olen raaputtanut käsin vanhoja ikkunanpokia, mutta selkäni ei kerta kaikkiaan kestä sitä, joten vuokrasin infrapunalla toimivan maalinirrottimen itselleni Tampereen Rakennustorilta. Maali lämmitetään laitteella, jonka jälkeen sen pitäisi kaapimalla irrota helposti. Katsotaan miten toimii, ainakin on kehuttu netissä ja vaikuttaa helpolta YouTube-videoiden perusteella. Raporttia seuraa myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti