keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kasvihuoneunelmia, eikä pelkkiä unelmia!


Victorian Classic Greenhouse, kuva Hartley Botanicin sivuilta
Meille tulee kasvihuone, vanhoista laseista! En ole oikeastaan osannut haaveilla kasvihuoneesta, olen ajatellut ettei sellaisen rakentaminen meille ole mahdollista tai realistista. Mutta viime talvena heitin ehdotuksen miehelle ja hän sanoi, että tehdään sinulle sellainen! No, tehdään :)

Sain joululahjaksi Sonja Lumpeen kirjan Kotipihan kasvihuone ja se oli todella informatiivinen. Kirjasta löytyy tarkat ja selkeät rakennusohjeet perustuksista alkaen. Lisäksi talvella luin muutamaan kertaan puutarha.net:in Itse tehdyt kasvihuoneet-ketjun, jossa penttiläiset ovat kertoneet monenlaisia kokemuksia kasvihuoneen rakentamisesta. Näiden perusteella alkoi hahmottua suunnitelma.

Itseäni viehättää englantilaistyylinen kasvihuone, joten sellaista lähdetään rakentamaan. Ideakuvana on toiminut Hartley Botanicin Victorian Classic Greenhouse. Sokkeliin tulee ainakin yläreunaan vanhaa tiiltä, lisäksi takaseinä tulee lämpöä varaavasta tiilestä. Mitatkin ovat melko samat, korkeutta ei tule ihan noin paljoa suhteessa. Kasvihuoneesta tulee n. 9,5 neliöinen. Katsotaan tuleeko yhtään tuon näköinen :)

Arja ja Bo Haraldin kasvihuone kirjasta Suomalaisia unelmapuutarhoja. Kuva kirjasta.


Kuva kirjasta Suomalaisia unelmapuutarhoja. Voi kunpa meidän pihassa näyttäisi joskus tuolta...
Lisäksi kasvihuone Johanna Vireahon ja Sari Tammikarin kirjasta Suomalaisia unelmapuutarhoja on innoittanut minua. Sain kirjan joululahjaksi viisi vuotta sitten, kun muutimme tähän taloon, enkä tiennyt vielä mitään puutarhan hoidosta, ja pihamme oli vedetty ruohonleikkurilla tasaiseksi kukkapenkkejä ja pensaita myöden. Rakastuin silloin tähän kasvihuoneeseen ja puutarhaan ylipäänsä. Kasvihuone on espoolaisen Arja ja Bo Haraldin ihastuttavasta englantilaistyylisestä puutarhasta.

Olen saanut kaverilta nimelliseen hintaan heidän talonsa vanhat ikkunanpokat, ja vanhaa käsin lyötyä tiiltä olen keräillyt omasta pihasta, mummolan pihasta ja samalta kaverilta, jolta sain pokat. Perustuksiin tulevaa hiekkaa löytyy kasa omasta pihasta, osa täytyy vielä tilata jostakin. Sokkeliin tulevat lekaharkot, routaeristeet, suodatinkankaat montun pohjalle, rungon puumateriaali ja kattoon tuleva kirkas akryylilevy on ostettava. Eli hintaa tulee itse tehdyllekin kasvihuoneelle, vaikka osa materiaaleista on omasta takaa.

Kasvihuoneen tuuletus on järjestetty myös, sillä sain eräältä kaverilta kaksi hyvää sähköllä toimivaa tuuletinta. Kannattaa avata suunsa sopivissa paikoissa :) Lisäksi mieheni on luvannut rakennella automaattisen kastelujärjestelmän ja ikkunanaukaisusysteemin, niin voimme lähteä kesällä mökille tai matkalle :)

Ystävältä saadut 50-lukulaiset ikkunanpokat
Ikkunanpokat ovat onneksi suhteellisen hyväkuntoiset, en ala niitä rapsuttamaan ja maalaamaan uudestaan nyt. Varmaankin parin vuoden päästä se on tehtävä, mutta nyt en malta. Kävin myös ostamassa tyyliin sopivan vanhan peilioven karmeineen Tampereen rakennustorilta suhteellisen halvalla.

Osa tiilistä odottaa muuraajaa, joka tule olemaan minä! Sellainenkin taito täytyy siis opetella :)
Olen yrittänyt luvata itselleni, että otan projektin rennosti, enkä stressaa rakentamisesta. Jos kasvihuone ei valmistu tänä kesänä, se valmistuu sitten seuraavana kesänä. Mutta olisi niin kova hinku päästä jo kasvattamaan kaikkea ihanaa ja lukemaan kirjaa kasvihuoneessa sadesäällä ja kaikkea sellaista...Tunnustan, että olen jo muutaman melko unettoman yön kasvihuoneen vuoksi viettänyt. Ensimmäinen ja työläin vaihe on kuitenkin takanapäin, eli kuopan kaivuu. Siitä lisää myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti